Red de Driemaster

De Driemaster is meer dan alleen een 'klein schooltje'
in Bottendaal


Als basisschool De Driemaster sluit, verdwijnt er veel meer uit de wijk dan alleen een school. Het heeft een grote impact op de vele buurtinitiatieven die nauw verbonden zijn met de school.

Speeltuin 't Kraaienest – de groene, geliefde achtertuin van de school en van veel Bottendalers – wordt bijvoorbeeld gerund door vrijwilligers uit de buurt,
vaak gezinnen van leerlingen van De Driemaster. Zonder hun betrokkenheid komt ook dit initiatief in gevaar.

De Driemaster is het kloppend hart van Bottendaal. Dat mogen we niet verliezen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de school en haar geschiedenis. Ook lees je over de verschillende buurtinitiatieven die door de school zijn ontstaan en die mogelijk verdwijnen als de school sluit.




flyer red de driemaster


"Een van de redenen waarom wij in Bottendaal zijn komen wonen is vanwege de toekomst van onze kinderen. Wij zien ze heel graag naar de Driemaster gaan. Het is een school die de wijk met elkaar verbindt, en saamhorigheid en veiligheid borgt. Daar hechten wij grote waarden aan."

— Ellen, ouder van toekomstige leerlingen

schoolgebouw de Driemaster Nijmegen Bottendaal

Over de Driemaster


De Driemaster is dé plek in de stad waar gemeenschap en inclusiviteit samenkomen. De Driemaster is dé plek in de stad waar ouders en kinderen met plezier én trots naartoe gaan. “Een school waar ieder kind welkom is, wordt gezien voor wie het is en gewaardeerd om wat het kan,” is de kern van wie wij zijn.

Wat De Driemaster uniek maakt, is de sterke band binnen onze gemeenschap. Kinderen, ouders en leerkrachten zijn nauw betrokken bij elkaar, zowel op school als in de wijk. De diversiteit van de kinderen – met allerlei achtergronden – is juist de kracht van onze buurtschool. Ondanks de verschillen voelen de kinderen zich verbonden en is er een sterke saamhorigheid. Door de kleinschalige opzet kent iedereen elkaar, van gezicht én van naam.

Elke ochtend staat meneer Mohammed (de conciërge) bij de deur om iedereen persoonlijk te begroeten. Een praatje, een lach – het is een warm welkom dat je meteen voelt. Dankzij de samenwerking tussen ouders, leerlingen, personeel en buurtbewoners hebben we een prachtig, groen schoolplein gecreëerd, waar zelfs kippen en konijnen rondscharrelen.

Bij De Driemaster draait het om meer dan goed onderwijs. We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze kinderen, en de sfeer op school is gevuld met saamhorigheid en onderling respect. Het is een veilige plek waar kinderen kunnen groeien en leren, met een omgeving die hen ondersteunt en koestert.

“Een school waar ieder kind welkom is en wordt gezien voor wie het is en wat het kan”

De Driemaster als kloppend hart van Bottendaal.

Het is dé plek waar ouders, kinderen en buurtbewoners samenkomen, en vormt een gezond tegenwicht voor de vele studentenhuizen in de buurt. Als deze school verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de identiteit van Bottendaal. Het verlies van zo'n belangrijke ontmoetingsplek tast het buurtgevoel ernstig aan.

De Driemaster is onmisbaar voor de wijk. Dat blijkt ook uit de groeiende groep buurtbewoners die zich achter ons initiatief schaart om de school open te houden. Een sluiting van de basisschool zou niet alleen de kinderen raken, maar ook de hele wijk beïnvloeden.

In Bottendaal worden talloze buurtactiviteiten en feesten georganiseerd in samenwerking met lokale ondernemers, de centrale speeltuin 't Kraaienest en De Driemaster. Deze samenkomsten brengen jong en oud bij elkaar en zorgen voor waardevolle ontmoetingen. De Driemaster verbindt mensen en maakt de wijk sterker – het is het kloppend hart van Bottendaal.

Dankzij deze eigenschappen trekt De Driemaster niet alleen leerlingen uit de buurt, maar ook ouders en kinderen uit andere delen van Nijmegen. Iedereen is hier welkom, en iedereen hoort erbij.

“Als de school verdwijnt zou dat de identiteit van de wijk Bottendaal enorm veranderen"

Geschiedenis

Een kleuterklas begin jaren ’60, met zuster Filibert als juf)

(Een kleuterklas begin jaren ’60, met zuster Filibert als juf)

De Driemaster kent een lange geschiedenis in onze mooie Bottendaal.

Het schoolgebouw uit 1906 heeft altijd de functie van school gehad. Aan de voorkant van het pand zat het klooster J.M.J. en de nonnen gaven les op de, toen nog, Mariaschool. Op de plek waar nu de huizen die tegenover de Driemaster staan, was vroeger een grote kloostertuin.

Schoolklas Driemaster midden jaren 70

(Schoolklas Driemaster, midden jaren 70)

Ook in de roerige jaren ‘70 gingen er vele Bottendaalse kinderen naar de buurtschool. Waar de kinderen op de kleuterschool nog samen in een klas zaten, was dit vanaf de lagere school (groep 3) anders, De jongens en de meisjes zaten apart en hadden elk een eigen ingang. De meisjes gebruikten de huidige hoofdingang en de jongens ging via de St. Stephanusstraat de school binnen. Halverwege de jaren ‘70 werden de meisjes en de jongens herenigd en ontstonden er gemengde klassen.

Ook werd er een oproep gedaan in wijk om een nieuwe naam voor de school te bedenken. En zo werd de Mariaschool, de Driemaster; het kloppend hart van de zeeliedenbuurt.

Kinderen op het schoolplein van de Driemaster Nijmegen jaren 80

(Kinderen op het schoolplein van de Driemaster in de jaren ’80)

In de jaren ‘80 werd Bottendaal een smeltkroes en hèt lichtend voorbeeld van een multiculturele samenleving. Metropolis heeft een uitzending gewijd aan de inclusie, de leefbaarheid en de kracht van Bottendaal die op de Driemaster begon en nog altijd springlevend is. Zie Metropolis | NPO Start

(Kinderen op het schoolplein van de Driemaster in de jaren ’90)

De Driemaster biedt onderwijs, van generatie op generatie. De leerlingen van toen, zijn de ouders van de leerlingen van nu. Bottendaal kan niet zonder deze historische school!



"Ik heb er veel geleerd over de samenleving, bijvoorbeeld over de Marokkaanse en Turkse cultuur. Iedereen kende elkaar en je werd bij kinderen thuis voor bijzondere gelegenheden uitgenodigd.” Denk aan het Suikerfeest of Offerfeest. ,,Het zijn van die dingen waarvan je je afvraagt, bestaat dat nog in wijken?
In Bottendaal wel.”


— Saïda Maggé, journalist, presentatrice en oudleerling Driemaster

Bekende DrieMasters

Sinan Can bij het afscheid van juf Truus  - Driemaster Nijmegen

Documentairemaker Sinan Can bij het afscheid van juf Truus

Stef Biemans - Oudleerling Driemaster Nijmegen

Stef Biemans documentairemaker van o.a. Metropolis

Saida Magge - oudleerling Driemaster Nijmegen
Veli, tiktokheld snackbar Corry op het schoolplein van de Driemaster

Saïda Maggé presentatrice van o.a. het NOS journaal

Veli op het schoolplein van de Driemaster

De Driemaster is niet zomaar een school.

Het is een school met een ziel en karakter.


Documentairemaker Sinan Can, journalist en presentatrice Saïda Maggé, tvpresentator Stef Biemans en tiktokheld en frituurloog Veli van Snackbar Corry

(Een begrip in Nijmegen, wie kent hem niet?😉) zaten op Basisschool de Driemaster en zijn trots op de school.

"We werden gevormd tot kleine wereldburgertjes, ik denk dat daar mijn reislust en nieuwsgierigheid naar andere culturen vandaan komt.

Dit heeft mij erg geholpen in mijn carrière en mijn kijk op de wereld.
Mijn hemel, wat was de Driemaster een inspirerende plek.'

- Stef Biemans


Ook Sinan kan als geen ander de kracht van deze wijk en school verwoorden.
Kijk en lees mee: ❤️

Sinan Can en Saïda Maggé over hun basisschool de Driemaster:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/sinan-can-en-saida-magge-over-dreigende-sluiting-van-hun-oude-basisschool-het-is-de-basis-geweest-voor-wie-ik-ben~af431978/


Sinan Can ALV PO-Raad:
Sinan spreekt op algemene ledenvergadering van de PO-raad over over zijn praktijkervaringen met kansengelijkheid en ongelijkheid

'Evenblij maakt vrienden':
Op bezoek bij Sinan Can in Bottendaal


'Metropolis':
Stef Biemans bezoekt na 20 jaar zijn oude basisschool de Driemaster in Bottendaal



Podcast met oud leerlingen van de Driemaster

IIIMasters Podcast


Bekende oudleerlingen van de Driemaster komen aan het woord. Zij vertellen wat de school voor hen betekend heeft.




IIIMaster Sinan Can


Een must see!

Sinan Can zat op basisschool de Driemaster in Bottendaal, Nijmegen.

In dit interview vertelt hij wat de school en de wijk voor hem betekend heeft. De Driemaster mag niet sluiten, er mag geen enkele school sluiten.

Een oproep aan de Stichting en de Gemeente Nijmegen, investeer in kinderen. Denk eens wat groter dan alleen een 'gebouwtje in de wijk'. Geef de school niet zomaar op! De Driemaster hoort bij de wijk, de school zorgt voor verbinding en sociale cohesie.

Politiek zet je in. Probeer deze school open te houden, en als het niet lukt maak er dan een openbare school van, met bijv. een humanistische inslag.
Gemeente wat vind je belangrijker in een wijk; de cohesie en samenhang, dat mensen en kinderen gelukkig zijn of dat je straks het gebouw kan kopen en er bijv. starterswoningen van kan maken?
Ik kan het helaas zelf niet kopen, maar als ik het kon had ik het gedaan.

Sinan eindigt met de wijze woorden van zijn oma.
'Wat heb je aan een gebouw wat tot stand is gekomen op het verdriet van kinderen. Mijn oma zei altijd; bouw je geluk nooit op het verdriet van een ander, daar wordt je nooit gelukkig van.

Doe er alles aan om de school open te houden!'

De strijd is nog niet voorbij.

IIIMaster Veli van Snackbar Corry


Snackbar Corry: wie kent ‘m niet? Zeker in Nijmegen-Oost is de friettent een begrip. Eigenaar Veli ziet iedere klant als zijn buurman of buurvrouw: iedereen is er welkom. Waarom je nou precies hier je friet waterfiets of frikandel speciaal moet halen? “Omdat ze met veel liefde worden gemaakt.”

Zo’n 23 jaar geleden nam Veli, zelf van Turkse komaf, de toen al beroemde Snackbar Corry over. “Corry was toen al een begrip in Nijmegen, met name onder de studenten. En dat is het nu nog steeds”, vertelt de eigenaar trots. De geheime formule hiervoor? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: “Liefde! Ik heb liefde voor mijn vak en liefde voor mijn klanten. Ik ben niet voor niets Frituurloog. Kijk, daar staat het.” Hij wijst naar de borden buiten.


Veli zat vroeger op Basisschool de Driemaster en kan het niet geloven dat de school zou moeten sluiten. Matijs ging bij Veli op bezoek voor een leuk gesprek.

(Intro Veli - In de Buurt Nijmegen)





Groen schoolplein

Dankzij de betrokkenheid van ouders is het schoolplein van de Driemaster volledig vergroend. Er zijn zeventien fantastische doe-dagen geweest met ouders een leerkrachten; het plein heeft een hele metamorfose ondergaan. In mei 2015 is het plein opgeleverd. Met een groente- en kruidentuin, insectenhotel, speelrek, voetbalveld en diverse speelhoeken.

In 2022 is het plein aangevuld met een nieuw klimspeeltoestel en een ren met kippen en konijnen. Elke ochtend haalt buurman Ronald samen met de kinderen de verse eitjes uit de ren.

'Dankzij de betrokkenheid van ouders is het schoolplein van de Driemaster volledig vergroend.'


Koningspelen en Koningsdag

De Koningsspelen van de Driemaster worden gevierd in speeltuin 't Kraaienest. Kinderen sporten onder begeleiding van de stagiares van ROC Nijmegen. Het is altijd een sportieve en vrolijke ochtend.

Ook op Koningsdag vieren we feest met de hele school in speeltuin 't Kraaienest. Het is altijd een vrolijke, kleurrijke dag vol gezelligheid. De kinderen organiseren een vrijmarkt waar ze hun speelgoed en kleding verkopen. Natuurlijk zijn er ook allerlei lekkernijen te vinden. Terwijl de kids zich vermaken met spelletjes, kunnen ze ook meedoen aan één van de hoogtepunten van de dag: het open podium. Hier kunnen ze een liedje zingen of een act opvoeren.

Wist je dat steeds meer gezinnen uit de buurt en daarbuiten ervoor kiezen om deze feestdag bij ons door te brengen?
Kindvriendelijk, gezellig, en volop plezier voor iedereen!


'Koningsdag in speeltuin 't Kraaienest,
is als een oase in de drukte van de stad.
Een kleine vrijmarkt, lekker eten en drinken en springkussens op straat.'

Bouwkamp Bottendaal

Ieder jaar wordt in 't Kraaienest een bouwkamp georganiseerd, door ouders van (ex-)leerlingen van de Driemaster. Elke editie heeft weer een ander thema. Het is vaak een thema dat aansluit bij de wijk, of een raakvlak heeft met onderwerpen die zijn behandeld op school.


Naast dat er prachtige bouwwerken worden gemaakt van pallets en ander tweedehands materiaal, is er ook ruimte voor theater en muziek. Meer dan de helft van alle leerlingen bouwt mee, maar ook kinderen van andere scholen weten Bouwkamp Bottendaal inmiddels te vinden.

Het evenement wordt altijd in de laatste week voor de start van de school gehouden. Dit zorgt ook weer voor het gevoel van saamhorigheid voor de kinderen. Ook de ouders zijn heel enthousiast over het kleinschalige en hartstikke gezellige kamp.



'Bouwkamp zorgt voor het gevoel van saamhorigheid voor de kinderen.'


Zeskamp in speeltuin 't Kraaienest

Al vele jaren wordt in Speeltuin 't Kraaienest het Zeskamp georganiseerd voor de leerlingen van Driemaster. Het schoolseizoen wordt dan sportief afgetrapt. Organisatie ligt geheel in handen van de ouders van de leerlingen en de vrijwilligers van de speeltuin.

Zeskamp is een dag waar de leerlingen samen bewegen en samenwerken. Ouders en oudleerlingen van de Driemaster begeleiden de groepjes en de spellen. De dag eindigt met een prijsuitreiking van de wisselbekers die de groepjes trots mee naar huis nemen. Daarna nog 1 keer met zijn allen op de stormbaan of lekker verder spelen in de speeltuin onder het genot van een ijsje of zakje chips.


'Met het Zeskamp wordt elk schoolseizoen sportief afgetrapt.'



Plein Publiek


Ook het Bottendaalse participatie-festival Plein Publiek is verweven met basisschool de Driemaster.
Ouders van de kinderen van basisschool de Driemaster organiseerden dit jaar dit ontzettend leuke festival voor en door Bottendalers.
De eerdere edities zijn georganiseerd door de getalenteerde kunstenaars uit de Zeepfabriek!
Samen zijn we trots op de wijk!



'Plein Publiek, brengt alle generaties samen! Een geslaagd participatie-festival voor jong en oud'


Zomerfeest


Op de laatste schooldag voor de zomervakantie vieren we altijd het Zomerfeest. In speeltuin 't Kraaienest komen de gezinnen van alle klassen samen om feestelijk de zomer in te luiden. Iedereen neemt iets lekkers mee, dat wordt uitgestald in kraampjes vol heerlijke hapjes. Terwijl de kinderen lekker spelen in de speeltuin, genieten de ouders van een hapje en een drankje en natuurlijk elkaars gezelschap. Het is altijd een super gezellige, ontspannen afsluiting van het schooljaar waar iedereen naar uitkijkt!